Zatrucia roślinami nadal stanowią dużą grupę zatruć pokarmowych. Awokado ze względu na zawartość tłuszczu może być chętnie zjadane przez mięsożerne. W awokado występuje persin, który jest toksyczny i w zależności od jego ilości w owocu oraz wrażliwości osobniczej może wywołać od lekkiego zatrucia pokarmowego do ciężkiej niewydolności krążeniowo-oddechowej.
Wśród wad wrodzonych spotyka się takie, które bywają diagnozowane przy okazji sprawowanej pomocy porodowej i wstępnej oceny noworodków. W poprzednim numerze przedstawiono ciężkie zaburzenia rozwojowe szczeniąt i kociąt obejmujące rozszczepy podniebienia, czaszki i powłok brzusznych. W tym artykule zostaną opisane inne wady, które nie zawsze stanowią zagrożenie życia, ale mogą być przyczyną dyskomfortu lub wtórnych zaburzeń stanu zdrowia.
Wady rozszczepowe stanowią poważny problem hodowlany, będący przyczyną strat noworodków, niekiedy oczekiwanych jako wartościowe zwierzęta pochodzące z celowej selekcji rodziców. Niektóre z tych wad są rozpoznawalne natychmiast po urodzeniu albo jeszcze podczas ciąży – w badaniach obrazowych. Inne, zwłaszcza rozszczepy podniebienia wtórnego, wymagają badania specjalnie w tym kierunku, które z uwagi na stosunkowo częste występowanie powinno stać się rutynowym postępowaniem położniczym i neonatologicznym. Stwierdzenie wady skłania do dokładnego zbadania noworodka w celu wykrycia ewentualnie innych współistniejących zaburzeń rozwojowych, co rzutowałoby na dalsze postępowanie.
Błędy żywieniowe mogą obniżyć produkcyjność stada, zawartość białka i tłuszczu mleka, a w niektórych przypadkach skończyć się nawet śmiercią zwierzęcia. Jedną z chorób, która jest skutkiem złego odżywania jest kwasica żwacza.
Porażenie poporodowe i ketoza są najczęściej występującymi zaburzeniami okresu okołoporodowego u bydła mlecznego występującego w wyniku błędów w zarządzaniu stadem. W aktualnym numerze magazynu skupimy się na ketozie, jej przyczynach, objawach, wpływie na pozostałe aspekty hodowli, leczeniu i możliwościach zapobiegania lub minimalizowania odsetka występowania tego zaburzenia. Analogicznie do chorób zakaźnych, które można odpowiednio kontrolować, stosując profilaktykę w postaci szczepień lub przestrzegania zasad bioasekuracji stada, ryzyko wystąpienia ketozy również można zmniejszyć poprzez podjęcie odpowiednich kroków. Zanim przejdziemy do profilaktyki, warto dokładniej przyjrzeć się przyczynom powstawania tego zaburzenia metabolicznego.
Krwawienie z dróg rodnych u krowy, niezwiązane z zakończeniem rui, wzmaga czujność każdego rolnika, który systematycznie obserwuje swoje stado. Przyczyn takiego stanu może być kilka. Jak reagować w takiej sytuacji? Na co zwrócić uwagę?
Akty prawne
Wzory dokumentów
e-booki
© Wiedza i Praktyka
/WiedzaiPraktyka
/wip