Błędy żywieniowe mogą obniżyć produkcyjność stada, zawartość białka i tłuszczu mleka, a w niektórych przypadkach skończyć się nawet śmiercią zwierzęcia. Jedną z chorób, która jest skutkiem złego odżywania jest kwasica żwacza.
Wczesne rozpoznanie ciąży u bydła pozwala na zachowanie prawidłowego harmonogramu reprodukcyjnego w stadzie, co korzystnie wpływa na ekonomikę produkcji mleka oraz na możliwość tworzenia grup żywieniowych.
Krwawienie z dróg rodnych u krowy, niezwiązane z zakończeniem rui, wzmaga czujność każdego rolnika, który systematycznie obserwuje swoje stado. Przyczyn takiego stanu może być kilka. Jak reagować w takiej sytuacji? Na co zwrócić uwagę?
Pierwsze zacielenie jest ważne z punktu widzenia dalszej płodności, wydajności i kosztów utrzymania młodzieży. Na co zwrócić uwagę przy pierwszej inseminacji?
© Wiedza i Praktyka
/WiedzaiPraktyka
/wip